Οικιακά μυστικά

2013-07-23 15:51

Πώς θα κάνετε μία τρύπα χωρίς σκόνη
Για να αποφύγετε να σας έλθει όλη η σκόνη στα μάτια, όταν κάνετε μία τρύπα στο ταβάνι, αρκεί να τρυπήσετε ένα πλαστικό καπάκι στο κέντρο και να περάσετε το τρυπάνι σας σε αυτό, έτσι ώστε να δέχεται το καπάκι, όλη την σκόνη.

Πώς θα βάψετε μία σκάλα
Πώς θα βάψετε μία σκάλα χωρίς να καταδικάσετε την πρόσβαση στο σπίτι; Βάφοντας απλώς ένα στα δύο σκαλιά. Έτσι, θα υπάρχει πάντα ένα, στο οποίο θα μπορείτε να πατάτε για να μπείτε ή να βγείτε.

Κολλάτε καλά το αυτοκόλλητο πλαστικό
Για να αποφύγετε συστολή του αυτοκόλλητου μετά την τοποθέτησή του, με αποτέλεσμα χάσματα ανάμεσα στις συνδέσεις, αρκεί να το αφήσετε μερικές ώρες στο ψυγείο, πριν το τοποθετήσετε.

Καρφώστε χωρίς κίνδυνο
Εάν έχετε την άσχημη συνήθεια να κτυπάτε τα δάκτυλά σας για να βάλετε ένα καρφί, υιοθετείστε το ακόλουθο πολύτιμο τέχνασμα. Πριν καρφώσετε το καρφί, βάλτε την άκρη σε ένα κομμάτι χαρτόνι. Θα κρατάτε το καρφί πιάνοντας το χαρτόνι με το ένα σας χέρι και θα καρφώνετε με το άλλο.

Εξαλείψτε τις φουσκάλες από την ταπετσαρία
Οι φουσκάλες, είναι συχνά εφιάλτης όταν τοποθετούμε την ταπετσαρία. Για να τις εξαλείψετε, πρέπει να κάνετε μία μικρή εντομή σε σχήμα σταυρού στο κέντρο της φουσκάλας και να ξαναρίξετε λίγη κόλλα με μία σύριγγα. Ενώστε μετά πάλι τις άκρες, πιέζοντας με δύναμη. Απομακρύνετε την περίσσεια της κόλλας, με ένα υγρό σφουγγάρι.

Καλά στερεωμένη λαβή στο σφυρί σας
Με τον καιρό, μπορεί να τύχει να χαλαρώσει η λαβή του σφυριού σας. Βουτήξτε την σε κρύο νερό, μία ολόκληρη νύκτα. Το νερό θα φουσκώσει το ξύλο και η λαβή δεν θα κινείται πια.

Πώς θα βγάζετε μία σκουριασμένη βίδα
Όταν θέλουμε να τραβήξουμε μία βίδα κάπως σκουριασμένη, πρέπει να θερμαίνουμε το κεφάλι της (με έναν αναπτήρα) πριν την ξεβιδώσουμε. Μπορούμε επίσης, να θερμάνουμε την άκρη ενός κατσαβιδιού, η οποία θα μεταδώσει την θερμότητα, μόλις τοποθετηθεί επάνω στην βίδα.

Θαμπά κοσμήματα
Τα κοσμήματά σας είναι κάπως θαμπά; Βουτήξτε τα σε ένα λουτρό αμμωνίας (μερικές σταγόνες σε 1 λίτρο ζεστό νερό). Τρίψτε τα με μία μαλακή βούρτσα και ξεπλύνετέ τα με καθαρό νερό.

Λεκιασμένες πήλινες γλάστρες
Πολλές φορές, οι πήλινες γλάστρες έχουν λευκούς λεκέδες, οι οποίοι οφείλονται στην υγρασία. Για να τους σβήσετε, πρέπει να τους τρίψετε με ένα συρματάκι εμποτισμένο με ξύδι και μετά να το ξεβγάλετε. Δυστυχώς, οι λεκέδες επανέρχονται και πρέπει να επαναλαμβάνετε την διαδικασία.

Μυρωδιά χλωρίνης
Διώχνετε την δυσάρεστη μυρωδιά της χλωρίνης από τα χέρια σας, τρίβοντάς τα με ξύδι, ή με λεμόνι. Μετά, πλύνετέ τα με σαπούνι, τύπου Μασσαλίας.

Κολλημένα μεταξύ τους γραμματόσημα
Η υγρασία κόλλησε τελικώς τα γραμματόσημα μεταξύ τους. Μην ξεχνάτε λοιπόν, ότι η κατάψυξη μπορεί να σας βοηθήσει να τα ξεκολλήσετε. Παραμονή μίας ώρας περίπου στο κρύο, τους επιτρέπει να ξεκολλήσουν εύκολα.

Εύκολο άνοιγμα
Εάν σπάσει το δακτυλίδι το οποίο ανοίγει το κουτάκι των αναψυκτικών, ή της μπύρας, μην απελπισθείτε. Ακόμη και χωρίς ανοικτήρι, μπορείτε να το ανοίξετε εύκολα. Αρκεί να πιέσετε την λαβή ενός κουταλιού, στο περίγραμμα του ανοίγματος.

Για το τζάκι
Για να ξαναδώσετε λίγη ζωντάνια στην φωτιά του τζακιού σας, η οποία σβήνει, πετάξτε, με προσοχή, μία χούφτα χονδρό αλάτι στις στάχτες και οι φλόγες θα τιναχθούν.

Λαμπερά συνθετικά
Εάν τα συνθετικά σας υφάσματα (π.χ. κουρτίνες) έχουν κιτρινίσει, πλύνετέ τα, προσθέτοντας στο τελευταίο ξέβγαλμα, 2-3 κουταλιές της σούπας, ξύδι. Θα ξαναγίνουν λαμπερά.

Άπλωμα λευκών ρούχων
Όταν απλώνετε λευκά μακό, ή πουκάμισα, έξω στην λιακάδα για να στεγνώσουν, γυρίζετε το μέσα έξω, για να μην σας κιτρινίσουν. Και μην τα στεγνώνετε ποτέ επάνω στο καλοριφέρ, γιατί η ζέστη θα τα κιτρινίσει σίγουρα.

Λευκότερα λευκά
Για λευκότερα λευκά, κάθε τόσο πλένετέ τα σε υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να διατηρούν την λαμπρότητά τους.

Γυάλισμα των φύλλων των φυτών
Για να γυαλίζουν τα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου, «σκουπίστε» τα με πανάκι, το οποίο έχετε βουτήξει σε ελαφρύ διάλυμα σόδας φαγητού, με νερό.

Για τα μήλα και τα κολοκυθάκια
Προσθέστε στο νερό στο οποίο βράζετε τα μήλα για κομπόστα, λίγη σόδα φαγητού. Έτσι, τα μήλα σας δεν θα μαυρίσουν. Κάντε το ίδιο και όταν βράζετε κολοκυθάκια. Θα διατηρήσουν ένα υπέροχο, φωτεινό, πράσινο χρώμα.

Καινούργια δερμάτινα
Τα δερμάτινά σας θα μοιάζουν πάντοτε σαν καινούργια, εάν κάθε τόσο τα περνάτε με ένα πανάκι, το οποίο θα έχετε βουτήξει σε ελαφρύ διάλυμα σόδας φαγητού, με νερό.

Καθαρίστε τα πάνινα ζωάκια των παιδιών
Καθαρίστε τα πάνινα ζωάκια των παιδιών, με κορνφλάουρ! Με ένα καθαρό, μαλακό πανί, τρίψτε όλα τα ζωάκια, χρησιμοποιώντας άφθονο κορνφλάουρ, έτσι ώστε να τα «αλευρώσετε» καλά. Αφήστε τα τουλάχιστον μία ώρα και μετά βουρτσίστε τα πολύ καλά. Μαζί με το κορνφλάουρ θα φύγει και όλη η σκόνη και το ζωάκι θα είναι πάλι καθαρό και αφράτο.