Άλλα μυστικά

2013-07-23 15:57

Σας καηκε το γαλα?

Αδειαζετε το γαλα σε αλλη καθαρη κατσαρολα και το βαζετε να ξαναβρασει προσθετοντας μια φετα ξερο ψωμι.Σε ενα δυο λεπτα θα απορροφηθει το αρωμα του καμενου γαλακτος απο το ψωμι και ετσι θα μπορειτε να το ξαναχρησιμοποιησετε κανονικα χωρις την καμενη γευση.


Θελετε να ξεπαγωσετε ψωμι που εχετε στην καταψυξη?

Πολλες φορες ,οταν μας εχει περισσεψει ψωμι και δεν θελουμε να το πεταξουμε ή εχουμε αγορασει μεγαλυτερες ποσοτητες απο το ψωμι που μας αρεσει ,το βαζουμε στην καταψυξη για να το αποθηκευσουμε.Πως ,ομως ξεπαγωνει το ψωμι για να βρει την αρχικη του γευση?.Απλα βαζετε τη φραντζολα ή το καρβελι του ψωμιου για 4-5 λεπτα στον φουρνο μικροκυματων τυλιγμενο σε απορροφητικο χαρτι κουζινας.Το χαρτι κουζινας θα βοηθησει το παγωμενο ψωμι να μην ξεραθει καθως θα ζεσταινεται κι ετσι δεν θα φυγει η απαραιτητη υγρασια.Ετσι ,μεσα σε λιγα λεπτα θα εχετε παλι φρεσκο ψωμι για την οικογενεια.


Θελετα να αφαιρεσετε το λιπος απο τα πουλερικα?

Οταν μαγειρευετε κοτοπουλο ή αλλα πουλερικα,χαραζετε την πετσα τους σε πολλα σημεια με κοφτερο μαχαιρακι .Με τον τροπο αυτο κατα την ωρα του βρασιματος ή του ψησιματος θα λιωσει μεγαλο μερος  απο το λιπος τους χωρις να αφαιρεσετε την πετσα ,που μπορει να προστατεψει τα πουλερικα απο το να γινουν στεγνα και να ξεραθουν.


Σας αρπαξε το κρεας στην κατσαρολα?

Αν σας αρπαξε το κρεας στην κατσαρολα που ετοιμαζετε ,τοτε αφαιρειτε τα καμενα κομματια και βαζετε τα υπολοιπα σε αλλη κατσαρολα.Προσθετετε 1 πατατα κομμενη σε ροδελες και αφηνετε να βρασει για 10-20 λεπτα μαζι με το κρεας.Αφαιρειτε την πατατα και προσθετετε μπολικα αρωματικα,ξερα ή φρεσκα .Αν το φαγητο δεν εχει παρει εντονη μυρωδια καμενου ,ειναι σιγουρο οτι με αυτο τον τροπο θα το σωσετε.

Τα τηγανητα σας φαινονται βαρια και θελετε να τα κανετε πιο ελαφρια?

Για να μην απορροφησουν τα τηγανητα σας τοσο πολυ λαδι κατα τη διαρκεια του τηγανισματος,προσθετετε στο λαδι του τηγανισματος 1 κουταλια ξιδι.Ειναι ενας απλος αλλα αποτελεσματικος τροπος για ελαφρια τηγανητα.

Πως διατηρειται το λαδι αναλλοιωτο?

Το ελαιολαδο ή αλλα λαδια που χρησιμοποιειται στο μαγειρεμα μπορουν να διατηρηθουν καλυτερα αν τα τοποθετησετε σε μεγαλα σκουρα γυαλινα μπουκαλια που κλεινουν πολυ καλα ή ακομα αεροστεγως και να τα αφησετε σε καποιο δροσερο μερος -η καλυτερη λυση ειναι σε καποιο ντουλαπι.Ο αερας και το φως αλλοιωνουν τη γςυση ,το αρωμα και την ποιοτητα του λαδιου.

Σας ξεραθηκε το σαλαμι,τα λουκανικα ή αλλο αλλαντικο?

Βγαζετε απο το ψυγειο τα αλλαντικα και ταβυθιζετε για λιγα λεπτα σε μπολ με νερο.Βγαζετε και τα τυλιγετε με διαφανη μεμβρανη.Βαζετε παλι στο ψυγειο και τα σερβιρετε σαν να ειναι ολοφρεσκα.


Θελετε να βρασετε ενα ραγισμενο αυγο?

Βγαζετε το αυγο απο το ψυγειο αρκετα λεπτα πριν το βρασετε.Τριβετε το ραγισμα με ενα λεμονι κομμενο στη μεση,το βουτατε με μεγαλο κουταλι σιγα-σιγα σε καυτο νερο-που να μην βραζει -και αφηνετε για 10 λεπτα να παρει τη θερμοκρασια του νερου.Μετα μπορειτε να ανεβασετε τη θερμοκρασια και να το βρασετε κανονικα και αφοβα ,χωρις να χυθει ασπραδι .Απλα θα πρεπει να προσεξετε να μην κοχλαζει το νερο του βρασιματος.


Σας σπανε τα αυγα κατα τη διαρκεια του βρασιματος?

Αν θελετε να βρασεε πολλα αυγα τα βαζετε πρωτα σε ενα μεγαλο μπολ με χλιαρο νερο και καθε 5 λεπτα αδειαζετε το νερο και προσθετετε παλι ζεστο νερο ανεβαζοντας σιγα σιγα τη θερμοκρασια και προσθετοντας ολο και περισσοτερο ζεστο.Αυτο θα τα βοηθησει να μη σπασουν κατα τη διαρκεια του βρασιματος.
Ενα αλλο τρικ ειναι να βαλετε τα αυγα απο την αρχη μαζι με το νερο μεσα στην κατσαρολα που θα τα βρασετε σε πολυ χαμηλη θερμοκρασια βυθιζοντας και μια μεταλλικη κουταλα.Το μεταλλο της κουταλας που εξεχει απο την κατσαρολα θα απορροφα επιπλεον θερμοκρασια ,μειωνοντας ετσι τον κινδυνο να σπασουν τα αυγα.