Πώς να Βρείτε Δουλειά στο Εξωτερικό

2013-08-01 22:19

Δεδομένου ότι η κατάσταση στην εγχώρια αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη με τον αριθμό τον ανέργων να αυξάνεται καθημερινά, ακόμα και τα άτομα με υψηλό επίπεδο μόρφωσης και εμπειρία μπορεί να μην καταφέρνουν να βρουν δουλειά. Η κατάσταση αυτή έχει ωθήσει πολλούς νέους και όχι μόνο, να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να αναζητήσουν δουλειά σε κάποια άλλη χώρα όπου οι προοπτικές απασχόλησης είναι  περισσότερο ευοίωνες.

Η αναζήτηση εργασίας, βέβαια, σε άλλη χώρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αφενός συνεπάγεται σημαντικό κόστος και ταλαιπωρία, αφετέρου η αναζήτηση μπορεί να αποβεί άκαρπη. Προκειμένου να προάγει την εργασιακή κινητικότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Απασχόλησης (EURES), στην ιστοσελίδα της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταχωρήσουν το βιογραφικό τους, το οποίο θα είναι στη διάθεση όλων των εργοδοτών που είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα ανά την Ευρώπη.

Η διαδικτυακή πύλη του EURES δίνει παράλληλα τη δυνατότητα συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ημερίδα Εργασίας (European Job Days), κατά την οποία υπάρχει άμεση επαφή ατόμων που βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας και υποψήφιων εργοδοτών. Στην τελευταία εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα την 1η Οκτωβρίου του 2012 στις Βρυξέλλες συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 υποψήφιοι από 38 διαφορετικές χώρες και 50 κορυφαίοι εργοδότες. Επιπλέον, το χωριό EURES διέθετε περισσότερα από 20 περίπτερα με συμβούλους από τις χώρες του δικτύου EURES που ήταν έτοιμοι να παρέχουν συμβουλές.

Η Ευρωπαϊκή Ημερίδα Εργασίας φέτος θα διεξαχθεί στις 3-4 Οκτωβρίου στο Παρίσι, και η συμμετοχή εργοδοτών και υποψήφιων εργαζομένων εκτιμάται ότι θα υπερβεί τις 500 και 50.000 συμμετοχές, αντίστοιχα. Μάλιστα, για πρώτη φορά θα υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθεί κάποιος τα τεκταινόμενα στο χωριό EURES μέσω internet στο site europeanjobdays.eu, ενώ θα μπορεί να υποβάλλει live ερωτήσεις στον υπεύθυνο συντονισμού. Το πιο σημαντικό στοιχείο, όμως, αυτής της εκδήλωσης είναι ότι θα διεξαχθούν συνεντεύξεις μέσω του διαδικτύου, κάτι που συνεπάγεται πως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση εγκαίρως για το επάγγελμα που τους ενδιαφέρει ώστε να υπάρχει η πιθανότητα να επιλεγούν για τη διαδικτυακή συνέντευξη. Ο θεσμός αυτός αναμένεται να αποτελέσει για πολλούς ανθρώπους το εφαλτήριο για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.